Az Opera szerint nem elég az IE eltávolítása

Milkovits Gábor, 2009. június 13. 09:50

Az Opera főmérnöke azt nyilatkozta a Reuters-nek, hogy a Microsoft által Európában Internet Explorer nélkül forgalmazásra kerülő Windows 7 operációs rendszer egyáltalán nem teremt valódi versenyhelyzetet a böngészőknél.

Hakon Wium Lie azzal érvelt, hogy az igazi fair összehasonlításra csak akkor lenne módjuk a felhasználóknak, ha a Windows PC-kre több más böngésző is előre telepítve lenne, alkalmat adva a közvetlen összehasonlításra. Most viszont az az abszurd helyzet állhat elő, hogy előre telepített böngésző híján nem is lesz mivel letölteni az alternatív böngészőket, a Microsoft ugyanakkor automatikus frissítésén keresztül továbbra is könnyedén kínálhatja bárkinek saját böngészőjét. Ez persze egyáltalán nem biztos forgatókönyv, a Microsoft ugyanis egyelőre egyáltalán nem közölt technikai részleteket az IE-mentes Windows 7-tel, illetve a böngészőválasztási lehetőségekkel kapcsolatban.

Mint arról beszámoltunk, a Microsoft úgy döntött, hogy az Európai Bizottság monopóliumellenes aggályait elkerülendő saját Internet Explorer böngészője nélkül fogja Európában forgalmazni a Windows 7 operációs rendszert. A lépés hatásai egyelőre nehezen felmérhetők, valószínű, hogy csak a gyakorlat fogja csak megmutatni, mekkora változást is jelent valójában.