A Google is frissíti a Chrome-ot

Milkovits Gábor, 2009. június 14. 10:25

A heti frissítődömping betetőzéseként a Google is javításokat adott ki új Chrome böngészőprogramjához, melyekből az egyik a cég állítása szerint valóban veszélyes sebezhetőséget orvosol.

Az összesen kettő darab folt közül a veszélyesebb réshez kiadott példány a böngésző Webkit alkalmazáskeretén található, memóriakárosító hibát javítja. Ezt kihasználva támadók akár a teljes ellenőrzést is átvehetik a számítógép felett. A másik most javított biztonsági rést kevésbé minősítette veszélyesnek a Google; az utóbbi szintén a WebKit-en található és a beépített, egeres „fogd és vidd” másoló funkciónál ad lehetőséget hackereknek bizalmas információk megszerzésére.

A hét rendkívül sűrű volt a szoftverfrissítések szempontjából, különösen, ami a böngészőket illeti. Előbb a Microsoft adott ki vagy 31 javítófoltot kedden, köztük jó néhányat az Internet Explorerhez, majd a Mozilla is kibocsátotta az 50 biztonsági rést kijavító Firefox 3.0.11-et. Emellett az Apple a hét elején megjelentette legújabb böngészőjét, a Safari 4-et, amelyet a cég állítása szerint három nap alatt 11 millióan töltöttek le. És hogy tovább bonyolódjon a vállalati rendszergazdák dolga, az Adobe is a héten indította be automatikus frissítési szolgáltatását. A tesztelési és telepítési feladatok megkönnyítése érdekében a Microsoft egy ideje havi rendszerességgel mindig ugyanazon a napon, a hónap második keddjén adja ki frissítőcsomagját. Egyes biztonsági szakértők, például Andrew Storms, azt látnák a legoptimálisabbnak, ha a teljes szoftveripar rendszeresen ugyanakkor adná ki a frissítéseket – kérdés, hogy ez technikailag mennyire kivitelezhető.