DE: minden területen új lehetőségeket kínál az informatika

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 25. 11:41

Minden kutatási területen új kihívásokat, és ezzel együtt új lehetőségeket jelent az informatika rohamos fejlődése - mondta Fésüs László, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a 15. alkalommal megrendezett Multimédia az oktatásban című konferencián szerdán Debrecenben.

A bővülő lehetőségek miatt a DE és a többi hazai egyetem is "izgalmas korszak" előtt áll - hangsúlyozta a rektora, aki fontos területnek nevezte az intézmények közötti távoktatás, távkutatás és
a távvizsgáztatás lehetőségeinek megteremtését.

Ezeken a területeken elsősorban pályázatok révén kívánnak fejleszteni. Ez eszközbeszerzést és szakemberképzést is jelent - fűzte hozzá.

Fábián István, az intézményi tanárképzést felügyelő Tudományegyetemi Karok (DE-TEK) elnöke az MTI-vel közölte: az egyetemnek folyamatosan vannak tananyagfejlesztéssel kapcsolatos beadott pályázatai. Ezek között vannak például elektronikus tankönyvek vagy segédszoftverek létrehozására irányuló anyagok.

Szavai szerint azonban az elektronikus oktatás még gyermekcipőben jár, ezen csak az erre költhető források bővítésével lehetne változtatni.

"A jövőben lehetőséget kívánunk teremteni többek között a távvizsgáztatásra, hogy egy hallgatónak egy vizsga miatt ne kelljen például Pécsről Debrecenbe utaznia. Ugyanígy terveink között
szerepel egy egységes chipkártyás rendszer felállítása, így a hallgatók az elektronikus tananyagokhoz könnyen és jogosultságukat gyorsan ellenőrizve juthatnának hozzá" - mondta el Fábián István.

Nyakóné Juhász Katalin, a konferencia főszervezője, a DE Információ Technológia Tanszékének főmunkatársa az MTI érdeklődésére elmondta: a konferencián illusztrálni kívánják a multimédia távolságokat csökkentő hatásait. Lesznek videokonferenciák, valamint a biológia, a társadalomtudomány és a készségfejlesztés aspektusából is körüljárjuk az elektronikus tanítási folyamatot.

A kétnapos konferencián négy szekcióban mintegy 30 szakember tart előadást saját multimédiás kutatási területéről, tapasztalatairól illetve az informatikában rejlő lehetőségekről.