Digitalizálják a makói városi könyvtárat

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 26. 10:42

Több mint 18,5 millió forintos uniós támogatásból fejlesztik a makói József Attila Városi Könyvtárat; a projekt keretében szinte mindent digitalizálnak.

Mátó Erzsébet a könyvtár igazgatója kifejtette: a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében kiírt uniós pályázaton a csongrádi, a szentesi, a felgyői és a maroslelei könyvtárral közös konzorciumban vett részt az intézmény. A konzorcium összesen 69 millió forintot nyert. A József Attila Városi Könyvtárra jutó 18 millió 576 ezer forint a makói intézmény idei költségvetésének a 35 százaléka. A pályázat önerőt nem igényelt.

 A beruházás során teljesen megújul a könyvtár számítógépes eszközparkja, nagyteljesítményű szervert állítanak be, szünetmentes áramforrásokat szerelnek fel, és klimatizálják az épület egy részét. Az adatbázis-építés és kölcsönzés mellett további munkafolyamatok működnek majd digitális módon, így a dokumentumok érkeztetése és a folyóiratok nyilvántartása.

 Emellett a makói kistérség azon tíz könyvtárában, ahol a mozgókönyvtári ellátás működik, bevezetik a HunTéka integrált rendszer kölcsönző modulját, így ott is beindulhat a sokkal pontosabb nyilvántartást biztosító, az olvasók igényeinek jobban megfelelő számítógépes kölcsönzés - mondta a szakember.