Windows 7 pendrive-on?

Milkovits Gábor, 2009. június 27. 07:41

A Cnet hírforrásai szerint a Microsoft azt tervezi, hogy az optikai meghajtóval nem rendelkező PC-khez, elsősorban a netbook-okhoz, DVD lemez helyett USB flash drive-on hozza forgalomba a Windows 7 operációs rendszert.

A Cnet úgy tudja, hogy a Microsoft még nem hozott végleges döntést az ügyben, mindenesetre a dologban lenne ráció. Főleg azért, mert a Microsoft komoly munkát végzett annak érdekében, hogy a Win7 a Vistával ellentétben zökkenőmentesen fusson a mini-laptopokon, amelyek zömére most kényszerűségből XP-t telepítenek. A pendrive-os forgalmazás mellett persze vannak más lehetőségek is: feltelepíthetné például a Microsoft ügyfélszolgálata a szoftvert, forgalmazhatnák letöltésként, illetve meghagyhatnák a dolgot a felhasználók problémájának is, hogy ők szerezzenek valahonnan külső optikai meghajtót a telepítéshez.

A Windows 7-re való frissítés amúgy is minden eddiginél macerásabbnak ígérkezik: nálunk, Európában például csak teljes újratelepítés lesz lehetséges, amihez szükség van a merevlemezen lévő fájlok és programok mentésére, ha nem akarjuk, hogy elvesszenek. A Microsoft hivatalos álláspontja szerint ugyanis a vállalatnak már nincs elég ideje arra, hogy átalakítsa a frissítést oly módon, hogy eltávolítsa a meglévő Internet Explorer-t. Márpedig az Európai Bizottság döntése értelmében csak ilyen Windows-t forgalmazhatnak Európában. A másik probléma az XP-rendszerek nagy száma, a tejes újratelepítés ugyanis ezeknél is szükséges lesz, csakúgy mint akkor, ha magasabb szintű Vista-verzióról frissítünk 7-re, például Home-ról Professional-re.