Érzékeli az előtte ülőt az új Philips LCD

Genda Csongor Zoltán, 2009. június 27. 15:24

A Philips bemutatott egy olyan folyadékkristályos monitort, amely közel 50%-kal energiahatékonyabb, mint a konkurens termékek, köszönhetően az innovatív személyfelismerő technológiának.

Az új Brilliance LCD-t a PowerSensor technológia teszi különlegessé, ami a beépített szenzorok révén érzékeli a készülék előtt ülő felhasználót, s annak távozása esetén minimálisra csökkenti a képernyő fényerejét. Ezáltal akár felére redukálható az energiafogyasztás - állítják a cég fejlesztői. Ha a monitor letapogatói azt észlelik, hogy visszatért a felhasználó, akkor ismét normál módra vált. A gyári adatlap szerint a PowerSensor maximális hatótávolsága 120 cm. A fejlesztők összehasonlították saját terméküket az inaktivitást felismerő készülékekkel, és kijelentették, hogy az új Brilliance még azoknál is sokkal környezetbarátabb, hiszen itt másodpercek alatt bekövetkezik a fényerőcsökkentés, míg a hagyományos eszközök csupán néhány perc elteltével váltanak át takarékos üzemmódba.
Az LCD technikai paraméterei átlagosak, a készülék reakcióideje 5 ms, fényereje 250 cd/m2, kontraszthányadosa 1.000:1-hez, és 1650x1050 pixeles maximális felbontást tud. A majdani tulajdonosok VGA és DVI porton csatlakoztathatják arra számítógépüket.
A Philips júliusban hozza forgalomba PowerSensor technológiával felszerelt képernyőjét, melyért 200 eurót (55.000 Ft) kell majd fizetniük a vásárlóknak.