Video Bay: a Pirate Bay YouTube rivális videomegosztót indít

Kiss Ádám Zoltán, 2009. június 30. 06:28

A jelek szerint a Pirate Bay nem hogy megszelídült volna az ellene folyó per miatt, ellenkezőleg, egyre újabb szolgáltatásokkal áll elő, ezúttal a YouTube-nak állít ellenfelet Video Bay néven.

A legnagyobb torrent oldal, a Pirate Bay jogilag éppen egy még nem jogerős, ám ellen szóló bírósági ítélet után és egy sikeres, az oldalt támogató kalózpártot az Európai Parlamentbe bejuttató választás után áll. Aki azt gondolta, hogy ezzel az 1:1 állással megelégszik a Pirate Bay, az tévedett. Az oldal nemrég jelentette be IP címünket eltüntető, láthatatlanná tevő szolgáltatását, az Ipredatort jelenleg 3000 felhasználó teszteli, ám máris 180 ezren jelezték, hogy szívesen leszurkolnának havi 5 eurót (kb. 1400 Ft) a szolgáltatás ellenében. Ám itt sem áll meg a történet, míg jogi alapjai korántsem tisztázottak, a Pirate Bay tovább emeli a tétet.

A most tesztelésre bocsátott, a http://thevideobay.org/ címen elérhető Video Bay gyakorlatilag a YouTube-hoz hasonló szolgáltatás. A kompatibilis böngészők listája jelzi, hogy a szolgáltatás nem annyira a jelennek, mint inkább a jövőnek szól: Firefox 3.5 beta 4, Opera 9.52 preview, Google Chrome 3, Safari 3.4 és Safari 4. A vállaltan YouTube rivális oldal zenei videókra és filmekre is specializálódna, ami az eddigieknél is jobban bonyolítja a Pirate Bay helyzetét. A torrentek esetében azzal lehet védekezni, hogy a tartalom nem a saját szervereiken van, hasonlóan az Ipredator esetében, ahol csak átfolyik rajtuk és IP címeit veszti a forgalom. A Video Bay azonban, hacsak nem használ fel valamilyen forradalmi újítást, jóval sikamlósabb téma lesz, és várhatóan ugyanolyan állandó megkereséseknek kell majd eleget tennie, mint a példaadó videomegosztó oldalnak, hiszen a felhasználók előszeretettel töltenek fel ilyen helyre például saját gyártású MTV műsorokat, vagy jogvédett, DVD-n kiadott koncertfelvételeket is.