Felvásárolták a Pirate Bayt

Kiss Ádám Zoltán, 2009. június 30. 17:03

A híres-hírhedt torrent-oldalt teljesen váratlanul 7,8 millió dollárnak megfelelő összegért eladták egy svéd internetkávézó-láncnak.

Úgy tűnik, az internet egyik legforróbb pontja a jogvédők által csak kalózoldalnak tartott oldal, mely körül szinte minden nap történik valami. A legnagyobb kiadókkal szembeszálló, nemrég EP képviselő bejutását elősegítő, majd tegnap bétaverziójú videomegosztó oldalt indító Pirate Bay tulajdonosai és a Global Gaming Factory X (GGF) közti megállapodás értelmében a kalózoldal 60 millió svéd koronáért, vagyis nagyjából 7,8 millió dollárnak megfelelő összegért a szintén svéd internetkávézó-lánc tulajdonába került, írja a PCW.

A GGF szerint a Pitare Bay rendkívüli látogatottságnak örvend, ám új üzleti modellre van szüksége, ha meg akar egyezni az egyre jobban kopogtató jogtulajdonosokkal. Különösen igaz lehet ez az új Video Bay videomegosztó szolgáltatásra, mely a YouTube riválisaként a nagytestvér problémáival is szembe kell hogy nézzen. Tény, hogy a jogi nyomás egyre erősödik a Pirate Bay felett, és ezen rövidtávon aligha segíthet, hogy a támogatásukra létrehozott kalózpárt egy képviselőjét sikerült bejuttatniuk a törvények előkészítésével foglalkozó Európai Parlamentbe.

A mostani vételár elvben akár a legutóbb kiszabott 3,9 millió dolláros büntetés kifizetésére is elegendő lenne, bár valószínűbb, hogy inkább fejlesztésekre fordítják az összeg javát. A GGF már be is jelentette, hogy agresszív terjeszkedésének még koránt sincs vége, sőt még nagyobb összegért, 100 millió koronáért egy P2P vállalatot, a Peerialism-ot szándékozik felvásárolni, 50 millió korona értékben készpénzes üzlettel, a maradék részt pedig friss GGF részvényekben törlesztik, így lassan egy új skandináv internetbirodalom kialakulásának tanúi lehetünk.