Kirándulás-tervezés GPS-szel és műholdas térképpel a Balaton-felvidéken

MTI Sajtóadatbank, 2009. július 8. 09:58

Újdonsággal rukkolt elő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP), amely mostantól útvonaltervező térképpel és GPS-koordináták megadásával is segíti a látogatóit.

A nemzeti parkigazgatóság vezetője, Balogh László kedden az MTI-nek elmondta, egyre többen használják az internetet és a műholdas helymeghatározó rendszert (GPS) a kirándulásaik megtervezéséhez. Ennek az igénynek kívántak eleget tenni az új szolgáltatással, élen járva ezzel a magyar nemzeti parkok között.

A BfNP hivatalos honlapján (www.bfnpi.hu) a hét elejétől közzétették a bemutatóhelyek GPS koordinátáit, és megtalálható rajta a nemzeti park műholdas, domborzati és normál útvonalas térképe is, egy útvonaltervező szolgáltatással együtt.

A Balaton körül 57 ezer hektárnyi területtel rendelkező Balaton-felvidéki Nemzeti Park különlegességei közé taroznak a vulkanikus tevékenységek nyomán kialakult tanúhegyek, a kőtenger, az Európa diplomás Tihanyi-félsziget vagy a több mint 250 madárfajt befogadó Kis-Balaton. Bemutatóhelyeit évente 300 ezernél is több fizetővendég látogatja. A park háziállat-állománya – 400 szürkemarha, 300-350 bivaly, és 350 hortobágyi racka – speciális génbankként is szolgál. A parkigazgatóság fennhatósága alá tartozó területeken az ország védett növényeinek és állatainak 35-40 százaléka megtalálható, és eddig 750 barlangot tártak fel.