A felszabaduló rádiófrekvenciák elosztásáról indított konzultációt az Európai Bizottság

MTI Sajtóadatbank, 2009. július 13. 10:03

Meg szeretné ismerni az Európai Bizottság a közvélemény, a műsorszolgáltatók, a mobilhálózat-működtetők és a többi piaci szereplő véleményét azokról az új lehetőségekről, amelyeket az úgynevezett digitális hozadék teremtett meg, vagyis az, hogy az analógról a digitális televíziózásra való átállással rádiófrekvenciák szabadulnak fel az Európai Unióban, és ezeket új szolgáltatások használhatják majd.

A széles körű konzultáció indítását Viviane Reding távközlési biztos jelentette be pénteken, hangoztatva, hogy becslések szerint a frekvenciatöbblet mintegy 50 milliárd euró gazdasági növekedést generálhat.

A felszabaduló spektrum segítségével az EU versenyképessége is javítható a berendezések és a vezeték nélküli szolgáltatások fejlesztésének felgyorsításával, valamint a mobil szélessávú hozzáférés megkönnyítésével - emelte ki Reding, brüsszeli közleménye szerint.

"A digitális hozadék éppen abban a kritikus időpontban jelentkezik, amikor Európa minden része között nagy sebességű, szélessávú összeköttetést akarunk kialakítani, magas színvonalú műsorszolgáltatást szeretnénk biztosítani, és szélesíteni kívánjuk a fogyasztók választási lehetőségeit a jövőbeni vezeték nélküli szolgáltatások terén" - fogalmazott a biztos.

A most indított nyilvános konzultáció szeptemberig tart, és lezárása után az Európai Bizottság javaslatot nyújt be a frekvenciatöbblet felhasználására.

Közleményt adott ki a témáról Pataki Dániel, a rádiófrekvencia-politikával foglalkozó európai uniós tanácsadócsoport (RSPG) elnöke is. Emlékeztetett arra, hogy az EU-tagországok nemzeti hatóságai is sürgették az összehangolt uniós megközelítést, a minél szélesebb körű konzultációt.

Pataki szerint a digitális hozadék olyan lehetőség a távközlési ágazat előtt, amely egy generáció életében csak egyszer adódik.