Elsöprő siker a Windows 7 előrendelés

Milkovits Gábor, 2009. július 15. 22:55

Az Amazon internetes kereskedelmi portál közleménye szerint a Windows 7 június vége óta vezeti a szoftverletöltési listákat, a brit testvéroldal pedig 8 óra alatt többet értékesített az operációs rendszerből, mint a Vistából a teljes 17 hét alatt.

A Microsoft jelentős árengedményt biztosít azoknak, akik augusztus 31-ig megrendelik az új Windows 7-et: a Home Premium 50 euróba kerül, de a Professional-ért is a teljes ár kevesebb, mint a felét kell kifizetni. Nyugat-Európában a héten indult az akció, míg nálunk állítólag szeptemberben kerül majd rá sor, de a részletek egyelőre nem nagyon ismertek. Az viszont jó hír számunkra, hogy az október végi hivatalos premiernél rögtön megvásárolható lesz a magyar nyelvű verzió is, míg korábban egy-két hónapos csúszás volt jellemző. A korábbi Windows-okról Európában csak teljes újratelepítéssel lehet Windows 7-re frissíteni, mivel az új rendszerből az EB határozata alapján nálunk ki kell maradnia az Internet Explorernek.

Az eddigi próbaverziók kedvező kritikai visszhangja megelőlegezte a Windows 7 jó szereplését, ami különösen fontos lenne a Microsoft számára a Vista enyhén szólva langyos fogadtatása után. A gazdasági válság ugyanakkor nem igazán tesz jót az új operációs rendszernek sem; egy nemrég készült felmérés szerint a cégek 60 százaléka nem tervezi belátható időn belül a váltást, elsősorban anyagi okokból.