A Sony első üzleti negyedéve: 37,1 milliárd jen veszteség

MTI Sajtóadatbank, 2009. július 31. 10:01

A világ legnagyobb fogyasztói elektronikai gyártója, a japán Sony Corp. csütörtökön 37,1 milliárd jenes veszteséget jelentett adó után az üzleti éve júniussal zárult első negyedéről. Egy évvel korábban 35 milliárd jenes adózott eredménye volt.

A veszteséget a gyenge kereslettel, az erős jennel és a válság miatt szükségesnek tartott átszervezés költségeivel magyarázták. Összesen 16 ezer munkahelyet számolnak fel világszerte, ez és az átszervezés más költségei összesen 33,9 milliárd jennel terhelték az eredményt az első üzleti negyedévben, és egész évben 110 milliárd jen ilyen költségre számítanak a cégnél. Az első üzleti negyedévi veszteség mindazonáltal jóval kisebb volt az elemzői várakozások 109,6 milliárd jenes átlagánál.

A filmgyártó részleg - az 1989-ben megvásárolt amerikai Columbia Pictures, amelyet 1991 óta Sony Pictures Entertainmentnek neveznek -, a Sony Music zenei részleg és a pénzügyi szolgáltató részleg kivételével minden tevékenység veszteséges volt, főleg a lapos képernyők gyártása szenvedett.

A csoport az egész pénzügyi évre is veszteséget vár, 120 milliárd jen erejéig. Az előző üzleti évben 98,9 milliárd jen volt a vesztesége adó után.

A Sony teljes bevétele az első üzleti negyedévben, 1,6 billió jen, 19 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi 1,98 billiótól.