Egymilliárdos álomhatárnál a Firefox

Kiss Ádám Zoltán, 2009. július 31. 17:08

A Mozilla népszerű böngészője a napokban eléri az egymilliárd letöltést a központi szervereken, az alternatív letöltési helyekkel már minden bizonnyal átlépte az álomhatárt a Firefox.

A vállalat külön weboldalt hozott létre a letöltések figyelésére, és a számláló jelenleg 999500000 környékén áll, így valószínűsíthető, hogy a pénteki napon elérik az 1 milliárdos értéket. Ezt támasztja alá egy rajongói számítás is, mely az átlagos másodpercenkénti 15 letöltéssel számolva kalkulálta ki a pénteki napot a számláló átfordulására. A számláló természetesen nem csak a 3.5-ös, illetve a legújabb, javított és gyorsabban induló 3.5.1-es változatot tartja számon, hanem a 2004 óta kiadott verziók összes letöltését. A böngésző időközben nagykorú lett, ami egyszerre jelenti azt, hogy mára a vállalatok sem tekintik amolyan bohókás nyílt forráskódú szoftvernek, hanem maguk is telepítik, mint megbízható terméket, másrészt a hackerek is nagyobb figyelmet szánnak a programnak.

Tény, hogy a Firefoxnak sikerült az, ami a többi, akár nála korábban induló versenytársának nem, jelentős szeletet kihasítani az Internet Explorer tortájából. A Microsoft szoftvere még mindig jelentős előnnyel vezet, ám nem sokan szavazták volna meg a Firefoxnak a mára globálisan elért 31 százalékos piacrészt. A legerősebb egyébként Európában a Mozilla böngészője, itt 40 százalék körül jár, ezen belül Magyarországon különösen népszerű a program, a legfrissebb adatok szerint hazánkban már-már fej-fej mellett ál a két legnagyobb szoftver. Összehasonlításképpen, az Apple Safarija, a viszonylag friss Google Chrome, vagy az egyik legkorábbi alternatíva, az Opera egyenként mind 5 százalékos piacrészesedés körül teljesít. Az alternatív letöltési helyeket is figyelembe véve biztos, hogy a Firefox már átlépte az álomhatárt.

A Letöltés.com-on is jóval félmillió fölött teljesítő Firefox legutóbbi, 3.5.1-es változata Windows, Mac, és Linux változatokban innen is letölthető.