Távozik a Google-vezér az Apple igazgatótanácsából

Milkovits Gábor, 2009. augusztus 4. 08:05

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója távozik az Apple igazgatótanácsából, miután a két vállalat rivális termékei miatt egyre kényesebbé vált a pozíciója.

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója közleményében elmondta, hogy közös megegyezéssel jutottak a döntésre, miután a Google Chrome OS számítógépes operációs rendszer tervei végképp konkurenssé tették a két vállalatot. Jobs szerint már az Android mobiltelefonos platform kiadása is feszültséget keltett ebből a szempontból, Schmidtnek pedig egyre több fontos döntésből kellett kimaradnia az összeférhetetlenség, illetve potenciális érdekellentét miatt az Apple igazgatótanácsi üléseken.

Eric Schmidt 1983-túl 1997-ig a Sun Microsystemsnél dolgozott, ahol a Java-fejlesztéseket vezette és karrierje csúcsán a cég főmérnöke lett. 1997-ben a Novellhez igazolt vezérigazgatói poszton, ahonnan 2001-ben a feltörekvő Google alapítói csábították magukhoz. Schmidt, Larry Page és Sergei Brin közösen, amolyan triumvirátusként vezetik a céget, ugyanakkor a vezérigazgató felel az alelnökök közvetlen irányításáért és a kereskedelmi ügyekért, meg persze viseli a posztjával járó felelősséget. Schmidt egyébként igen komoly részvénycsomagot birtokol az általa vezetett társaságban, így vagyonát jelenleg mintegy 6,2 milliárd dollárra teszik.