Hatásos a kalózkodás elleni svéd törvény

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 5. 09:38

Hatásosnak bizonyul az illegális letöltések elleni szigorú svéd szabályozás, amelynek áprilisi bevezetése óta a skandináv országban közel 30 százalékkal esett vissza az internetes adatforgalom.

Az Európai Unió szellemi tulajdonra vonatkozó irányelvei alapján a svéd törvényhozás április elsejétől teszi lehetővé, hogy a jogtulajdonosok hozzáférjenek a fájlcserélők személyes adataihoz, amelyeket az internetszolgáltatók kötelesek kiadni.

Szakértők szerint a visszaesés azt a tényt támasztja alá, hogy világszerte az internetes adatforgalom 50-75 százalékát az illegális fájlletöltések teszik ki.

A franciaországi jogalkotók már tanulmányozzák a svédországi törekvéseket, mielőtt ők is elfogadtatnák az illegális fájlcserélésre vonatkozó törvényeiket.

"Nyilvánvaló, hogy ráijesztettek a fájlcserélőkre, akik közül sokan más megoldásokat keresnek, mint például a streaming zenei oldalak (internetről letöltés nélkül közvetlenül megtekinthető adatfolyam)" - mondta Daniel Johansson, a stockholmi műszaki egyetem kutatója.

"Néhány népszerű svéd előadóművész dalainak letöltései az olyan oldalakon, mint a The Pirate Bay, közel 80 százalékkal estek vissza" - magyarázta a kutató.

A The Pirate Bay szerint az oldalt világszerte mintegy 22 millió netező használja. Miközben az illegális zenei letöltések száma csökkenő tendenciát mutat, a nemzetközi lemezpiac növekszik. A legális zeneletöltő oldalak az előző évhez képest 57 százalékos növekedést értek el, a lemezboltok eladásai átlagosan 14 százalékkal emelkedtek - derül ki a Nemzetközi Lemezipari Szövetség (IFPI) közleményéből.

Az interneten azonban nemcsak a zene, hanem a mozifilmek és a játékok letöltése is elterjedt. Per Stroembach, a svéd videojáték-ipari szövetség szóvivője az illegális adatforgalom visszaszorítását segítő szigorú törvényeket példamutatónak és történelmi jelentőségűnek nevezte.

"Az adatforgalom ilyen nagy arányú visszaesését senki sem tudta volna megjósolni, és ezzel együtt a legális szolgáltatások iránti hatalmas keresletnövekedés sem volt előre látható" - magyarázta Stroembach.

Az IFPI svéd szóvivője szerint egyelőre még egyetlen egyéni illegális fájlcserélő ellen sem indult eljárás, a jövő hónaptól kezdve azonban perekre számíthatnak azok, akik jogvédett tartalmakat illegálisan próbálnak letölteni.