Facebook-használattal a tudományos kutatásokért

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 5. 16:05

A Facebook-felhasználók mostantól kezdve az Intel új szoftverével, illetve a számítógépük felesleges processzorteljesítményével járulhatnak hozzá a járványokkal vagy a klímaváltozással kapcsolatos tudományos kutatásokhoz.

A mikroprocesszorairól híres vállalat a GridRepublic nevű nonprofit szervezettel karöltve hozta létre a Progress Thru Processors elnevezésű alkalmazását, amely a Facebook-tagok beleegyezésével lehetővé teszi, hogy az otthoni gépek kihasználatlan processzorai tudományos kutatások részesei legyenek.

A közösségi portál 250 millió felhasználója számítógépének felesleges teljesítményével többek között az AIDS, a rák vagy az Alzheimer-kór elleni kutatásokhoz járulhat hozzá.

A klímaváltozással kapcsolatos processzorigényes számításokhoz és a lehetséges jövőképek modellezéséhez szükséges teljesítményt szintén a Facebook-tagok adományaitól várják.

A bétaverzió a www.facebook.com/progressthruprocessors címen érhető el. A telepítés után a háttérben észrevétlenül futó program az internetről érkező adatcsomagokat dolgozza fel a megadott algoritmusok alapján.

Az Intel kezdeményezéséhez hasonlóan a földönkívüli intelligenciát kutató SETI-program (search for extra terrestrial intelligence) keretén belül már évek óta működik a SETI@home képernyővédője, amely a rádióteleszkópok által begyűjtött adatokat osztja ki a kutatásban résztvevő számítógépekre, és a jeleket akkor dolgozza fel, amikor a gépet csak a képernyővédő terheli.