Egyszerre érte hackertámadás a Facebookot és a Twittert

Milkovits Gábor, 2009. augusztus 7. 11:03

Csütörtökön hackertámadások miatt egyszerre akadozott, illetve állt le órákra a legnépszerűbb internetes közösségi oldal és az úttörő mikroblog-szolgáltatás, ami szakemberek szerint aligha lehet véletlen.

A Twitter órákon keresztül teljesen elérhetetlenné vált, míg a Facebook-felhasználók jelentős része csak nehézségek árán tudott belépni, illetve használni a közösségi portált. A két szolgáltató a Google-al közösen egyelőre csak vizsgálja a problémát, külön hangsúlyt helyezve annak kiderítésére, hogy a támadásoknak van-e közük egymáshoz. Steve Gibson, a Gibson Research piackutató cég elnöke a Reutersnek kifejtette, hogy az összefüggés eléggé valószínű, hiszen két olyan oldalról van szó, amelyeket emberek milliói használnak és központi elemük a valósidejű információcsere. Ezért Gibson szerint majdnem biztosra vehető, hogy a Facebook-ot támadó hackercsoport szemelte ki magának a Twitter-t is, amelynek bejegyzései egyenként nem lehetnek hosszabbak 140 karakternél, így igen elterjedt az oldalon a belinkelt URL címek rövidítése, ez pedig megkönnyíti az esetleges fals oldalak címeinek elrejtését. Ezt kihasználva egyre gyakoribbak a férgek, spam üzenetek és vírusos oldalakra eltérítő támadások a portálon.

Egyes híroldalak egyébként azt gyanítják, hogy a mostani támadások esetleg kapcsolatban állhatnak azokkal a júliusi esetekkel, amikor hackerek összehangoltan vettek célba amerikai és dél-koreai kormányzati és gazdasági oldalakat. A dél-koreai titkosszolgálat akkor az észak-koreai rezsimet sejtette a háttérben, aminek kapcsán felmerül persze a kérdés, hogy Kim Dzsong Iléknek tényleg ennyire fontos-e egy közösségi oldal megbénítása.