Opera böngésző Androidra is

Milkovits Gábor, 2009. augusztus 7. 17:11

Az Opera bejelentette, hogy hamarosan kiadja böngészőjének az Android mobiltelefonos platformhoz fejlesztett verzióját, ami jelentősen javíthat majd a készülékek internetezési élményén.

Jon von Tetzchner vezérigazgató nem nevezett meg konkrét dátumot, mindenesetre remélhetőleg nem kell majd sokat várni, hiszen az Opera általában úttörő szokott lenni a mobilkészülékes böngészők terén, gondoljunk csak például a Nintendo DS-hez kiadott szoftverre. Az Android rendszerű okostelefonokon alapból egy WebKit-alapú böngésző fut, ami ugyan elég stabil, de időnként azért hajlamos az összeomlásra, ráadásul nem túlságosan gyors. Az Opera böngészői viszont általában egyszerre gyorsak és megbízhatók, egyelőre azonban csak a kifejezetten telefonos Opera Mini kompatibilis az Android-dal, ez viszont nem képes a weboldalak PC-jellegű teljes megjelenítésére.

A kibocsátásról egyelőre keveset tudni, az azonban valószínű, hogy azután a böngésző ugyanúgy letölthető lesz majd bármely Android mobilra, mint a többi külsős alkalmazás. A gyors és alapos fejlesztést szerencsére megkönnyítik az Android nyílt forráskódjai, a Google-nak pedig éppen ez volt a célja, amikor életre hívta a platformot.