Asus Eee PC az Intel Moblin Linux rendszerével

Milkovits Gábor, 2009. augusztus 9. 18:31

A német NetbookNews értesülése szerint az Asus hamarosan az Intel által fejlesztett Moblin Linux operációs rendszerű Eee netbookot hoz forgalomba.

A hír nem hivatalos, mindenesetre a hírforrás úgy tudja, hogy a rendszert nem új modellekkel árulják majd, hanem már forgalomban lévő Eee PC-kre lesz feltöltve, mégpedig a vékony formatervezésű Seashell család tagjaira. Az Eee netbook-okon jelenleg a Windows XP operációs rendszer fut, éppen azért, mert a Vista nem ideális választás az ilyen kisteljesítményű laptopokhoz. Az Intel viszont éppen ilyen készülékekhez, illetve kimondottan az Atom processzorplatformhoz fejlesztette a Moblin-t, amellyel minimalizálható a betöltési idő és az energiafogyasztás.

A Moblin valódi előnyeit egyébként az Intel következő generációs PineView netbook-platformján tudja majd megmutatni. A PineView az új Atom lapka mellett beépített memóriavezérelőt és integrált grafikus magot tartalmaz majd, ami szintén a nagyobb hatékonyság és energiatakarékosság irányában hat. Az Asus azonban úgy látszik, nem vár a PineView bevezetésére, legalábbis a NetbookNews hírforrása így tudja.