Szemet ért terhelést és villanyszámlát csökkentő monitorok

Kovács Attila, 2009. augusztus 11. 18:45

A Philips monitorok európai forgalmazójaként ismert MMD bemutatta 22 hüvelykes újdonságát, a fényes kékesfehér színű, zongoralakk-hatású kávájú Philips Lightframe monitort, mely kevésbé erőlteti meg a szemet. A másik monitorújdonság, a Philips Brilliance használata pedig jelentős energiamegtakarítással jár.

Tudományos kutatások bizonyították, hogy a színek valódi élettani hatással bírnak az emberekre, így például a kék árnyalatú fények pihentetik és nyugtatják a szemet. Ezért a LightFrame monitort úgy tervezték, hogy enyhe kék színű fényt bocsásson ki, csökkentve ezzel a szem fáradtságát.

Az új kijelző ezen kívül számos technológiával felszerelve érkezik:


Az Energy Star minősítésű Philips LightFrame monitorok hároméves garanciával rendelkeznek és 70 900 Ft-os végfelhasználói áron érhetők el Magyarországon.

Technikai specifikáció: felbontás: 1680x1050 pixel; méret: 56 cm-es (22 hüvelykes) képátló; fényerő: 300 cd/m2;  kontrasztarány: 1000:1/12000:1; válaszidő: 5ms/2ms pixelméret: 0,282 mm megjeleníthető színek száma: 16,7 millió; csatlakozás: D-Sub, HDCP-kompatibilis DVI-D.

Az MMD ma ugyancsak bemutatta a PowerSensorral felszerelt energiatakarékos Philips Brilliance LCD monitorját. Az LCD monitor legfőbb újdonsága a PowerSensor technológia, egy a monitorba épített szenzor, amely érzékeli, hogy ül-e valaki a gép előtt. Amikor a felhasználó feláll a kijelző elől, a képernyő elsötétedik, így az energiafogyasztás 50%-kal mérséklődik. Mikor visszaülnek elé, a monitor késlekedés nélkül automatikusan visszakapcsol normál üzemmódba. Így a több monitort üzemeltető cégek jelentős összegeket takaríthatnak meg anélkül, hogy bármilyen bonyolult szabályozást kellene bevezetniük. A PowerSensor olyan infravörös technológiát használ, amely nem interferál semmilyen más irodai eszközzel, pl. vezeték nélküli billentyűzetekkel, egerekkel, fejhallgatókkal vagy mobiltelefonokkal. A felhasználó 30 és 120 cm között állíthatja be azt a távolságot, ahonnan a PowerSensor üzemelni kezd. Az érzékelő teljes mértékben független az operációs rendszertől, és a képernyőkímélővel ellentétben egyrészt azonnal működésbe lép, másrészt pedig használata jelentős energiamegtakarítással jár.
   
A monitor környezetbarát alkatrészekből épül fel és megfelel minden nagyobb nemzetközi szabványnak, többek között az Energy Starnak is, ezen kívül a Lead Free (ólommentes) logóval is rendelkezik. A kijelző nemcsak energiatakarékossága miatt lehet vonzó választás. Az ideális pozíció megtalálásának megkönnyítése érdekében magassága 70 mm-rel állítható, valamint ugyanolyan technológiával van felszerelve, mint a Philips LightFrame monitor.

Az új készülékhez jár a SmartControl II szoftver, amely könnyen használható grafikus kezelőfelülete segítségével teszi lehetővé a felbontás finomhangolását, a színek kalibrációját és az egyéb beállításokat. A monitorban sztereo hangszórópár is található.

Technikai specifikáció: felbontás: 1680x1050 pixel; méret: 56 cm-es (22 hüvelykes) képátló; fényerő: négyzetméterenként 250 cd; válaszidő: 5ms; pixelméret: 0,282 mm; megjeleníthető színek száma: 16,7 millió; csatlakozás: D-Sub, HDCP-kompatibilis DVI-D; hangszóró: 2x1,5W, sztereó.