Betiltották a DVD-másolóprogramot

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 13. 10:00

Egy amerikai szövetségi bíró ítélete alapján a RealNetworks cég többé nem árulhat olyan szoftvert, amellyel a vásárlók DVD-filmek tartalmát másolhatják számítógépükre.

A Walt Disney Co., a Sony Corporation és az Universal Studios beperelték a Seattle-ben lévő RealNetworks nevű céget 2008-ban, mondván az általuk gyártott RealDVD illegális kalózmásolatra alkalmas szoftver. A hollywoodi stúdiók szerint a RealDVD miatt a potenciális bolti vásárlók inkább olcsón kibéreltek a filmeket és lemásolták azokat.

A RealNetworks vezetői viszont úgy gondolják, hogy termékük azt a jogos igényt elégíti ki, hogy a vásárlók a legális úton megvásárolt DVD-ket digitális úton tárolhassák. A cég ügyvédjei azt is hangsúlyozták, hogy a RealDVD-n kalózkodás elleni védelem található, amely megakadályozza, hogy egynél több másolat készüljön a filmről.

A keddi tárgyaláson az illetékes bíró a filmstúdiók javára hozott egy előzetes döntést a RealDVD betiltásáról azzal az indoklással, hogy a technológia segítségével a vásárlók a szerzői jogok megsértésére használhatják fel a DVD-ket. A bíró szerint a RealNetworks nem tudta hatékonyan bebizonyítani, hogy termékét legális célokra használják fel.

"Bár a bíróság figyelembe veszi a Real érveit, melyek szerint a vásárlónak joga van a DVD-jéről másolatot készíteni, ugyanakkor a szövetségi törvény tiltja, hogy olyan eszközt gyártsanak, amelynek segítségével a vásárló ilyen kópiát tud gyártani" - írta indoklásában.

Dan Glickman, a Motion Picture Association of America vezérigazgatója elégedett az ítélettel, amely szerinte "azt bizonyítja, ami eddig is közismert volt: a RealNetworks csak arra kapott engedélyt, hogy DVD lejátszó szoftvert készítsen és ehhez képest egy illegális DVD-másolót gyártottak le."

A RealNetworks szóvivője azt nyilatkozta, hogy csalódott a bíróság döntésével kapcsolatban, azonban még nem döntöttek arról, hogy mit tesznek a továbbiakban az üggyel kapcsolatban.