OpenPress: ügynökség amatőr fotósoknak

Kiss Ádám Zoltán, 2009. augusztus 13. 20:02

Számos hír jelent már meg világszerte fénykép nélkül pusztán azért, mert egy profi fotós sem tartózkodott az esemény helyszínén, míg rengeteg amatőr fotó készült, mely akár a sajtóban is megállta volna a helyét. Ezt a kettőséget oldaná fel az OpenPress.

Az újonnan induló OpenPress Nemzetközi Fotóügynökség elhárítja az akadályokat a szabad információáramlás útjából, bárki számára összeköttetést biztosít a médiával a leghatékonyabb módon. A hagyományosan működő ügynökségek ezt nem használják ki az amatőr fotósok nagy és egyre növekvő számát és jelenlétét, a jelenlegi médiastruktúra elsősorban az események főbb színtereire koncentrál, a világ nagy részét fehér foltként hagyva. A helyi szerkesztőségek nem küldhetnek mindenhova saját tudósítót, a nagyobb hírügynökségek pedig csak marginálisan foglalkoznak lokális témákkal. Az OpenPress többek között erre a problémára is megoldást nyújt újdonságaival. Minden feltöltött kép vagy esemény tartalmához pontos földrajzi meghatározás társul, ezzel biztosítják, hogy a szerkesztők a térképen szabadon kijelölt terület képei és eseményi között kereshessenek.

Az augusztus 20-án induló új honlap 17 nyelven működik, paralel szótár segítségével bármely nyelven is címszavazta a felhasználó az általa eladásra kínált képet, azt könnyen megtalálja az a potenciális vásárló is, aki a rendszer egy másik nyelvén kezd kulcsszavak segítségével a kép kereséséhez. Az ügynökség első európai megmérettetését augusztus 20-án tartja Magyarországon. Az ünnepi eseményekről készített amatőr fotók akár már be is kerülhetnek a legkülönbözőbb sajtóorgánumokba.