Megszületett a Facebook Lite

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 14. 10:20

Mobiltelefonokhoz és gyenge internetkapcsolattal rendelkező felhasználók számára elkészítették a Facebook fejlesztői a közösségi portál "lebutított" változatát, Facebook Lite-ot. Az új szolgáltatás egyelőre bétaverzióban van.

A Facebook szerdai közleménye szerint az új szolgáltatás gyorsabb és egyszerűbb verzió lesz, hasonló ahhoz, mint ami a mobiltelefonokon eddig is használatos volt. A Lite-ben a felhasználók kommentálhatnak, elfogadhatják a barátok kéréseit, egymás "falfelületeire" irkálhatnak és megnézhetik a fényképeket és a státuszok frissítését.

Az új szolgáltatást elsődlegesen olyan országokba szánják, ahol a szélessávú internet még nem terjedt el. A béta verziót Indiában tesztelik, és Kínában, valamint Oroszországban akarják elterjeszteni. Ezekben az országokban rengeteg új felhasználó próbálja ki először a Facebookot és egyszerűbb kezelőfelületek
akarnak kínálni nekik.

Másrészről a mobiltelefonok internetes funkciója egyre dominánsabb szerepet tölt be a fejlődő országokban, ugyancsak a szélessávú kapcsolat hiánya miatt. A Facebook vágott verziója éppen ezért a mobiltelefonokon is várhatóan nagy sikerre számít ezeken a piacokon - olvasható a BBC hírportálján.

A Facebooknak jelenleg 250 millió aktív felhasználója van,,ezeknek azonban több mint 72 százaléka az Egyesült Államokban és Európában él, ahol a gyors internetkapcsolat már elterjedt.