Webicina.com: orvosi hírkövetés egyszerűen

forrás Prim Online, 2009. augusztus 15. 12:17

Világviszonylatban is egyedülálló online orvosi hírkövetővel bővítette Webicina.com portáljának szolgáltatásait Meskó Bertalan, a Debreceni Egyetem hatodéves orvostanhallgatója. A webes alkalmazás hiteles online tartalmak gyors feltérképezésével támogatja az orvosok munkáját és az e-páciensek böngészését. Meskó szeptemberben immár harmadik alkalommal indítja el a világ egyetlen weborvoslási kurzusát Debrecenben, melynek mintájára hamarosan amerikai és holland egyetemeken is oktathatják a netmedicinát.

Felmérések szerint a világhálót használó betegek száma exponenciálisan nő, míg az internethez értő orvosok aránya továbbra sem mutat emelkedést.  A növekvő űr betöltésére Meskó Bertalan, a Debreceni Egyetem hallgatója új online alkalmazást vezetett be a páciensek és orvosok számára is ingyenesen elérhető Webicina.com portálon. A weboldal minőségjegyek alapján gyűjti össze az orvosi szakinformációkat, az intenzíven növekvő hírek követését pedig ezentúl a PeRSSonalized Medicine ingyenes szolgáltatás is megkönnyíti. Az új alkalmazás továbbá személyes beállításokkal egyénre szabott egészségügyi híroldal létrehozását is lehetővé teszi.

„A hetente frissülő Webicina 2009. augusztus 12-én egy online hírkövetővel is bővült, melyhez hasonló nincs a piacon, ráadásul ingyenes. Az alkalmazás orvosoknak és betegeknek egyaránt hasznos, mert rendkívül egyszerűen követhetők rajta az egyes szakterületek és a betegségek. Szeretném megmutatni, hogy komoly informatikai tudás nélkül is lehet minőségi orvosi információt találni és követni online. Orvostársaimmal pedig a Debreceni Egyetemen szeptemberben újrainduló kurzusomon is megosztom a webmedicina területén szerzett ismereteimet és tapasztalataimat” – foglalta össze e-orvoslási tevékenységét Meskó Bertalan, a személyre szabott genetika kutatója.

A világon egyedüliként a Debreceni Egyetemen induló, magyar és angol nyelvű Internet az orvoslásban kurzus idén új struktúrával és interaktív előadásokkal várja a netorvoslás iránt érdeklődő orvostanhallgatókat. A szakirodalom egyszerű követésétől, az online együttműködések megtervezésén át az orvosi praxisok szervezéséig számos területet érint a képzés. A Meskó Bertalan által irányított előadás-sorozat tehát a mindennapi munka és a tanulmányok során is jól hasznosítható Web 2.0-s eszközökkel ismerteti meg a hallgatókat. A téma jelentőségét és szükségességét mutatja, hogy az amerikai Nova Southeastern University, valamint a holland Nijmegen Medical School a webszakértő orvostanhallgató segítségével webes kurzust kíván indítani a debreceni képzés mintájára.