Új Intel négymagos mobilplatform szeptember végén

Széll Zoltán, 2009. augusztus 16. 19:02

Az Intel a tervek szerint az új mobilplatformot – a nagy teljesítményt igénylő felhasználók számára – 2009 szeptember 23-án vezeti be. A Calpella kódnevű platform ajtót nyit a mobil négymagos mikroprocesszorok tömeges alkalmazásához. Kezdetben az Intel csak három négymagos CPU modellt vezet be, viszonylag magas áron.

Az Intel Calpella platform a Clarksfield kódnevű négymagos mikroprocesszorokon (Core i7 néven kerülnek forgalomba) és a ’Ibex Peak-M (márkaneve: Intel PM55) lapkakészleten alapul.

Asztali társaikhoz hasonló Lynnfield kódnevű, Intel Core i7 mobil processzorok magukba foglalják (egyetlen lapkára integrálják) a kétcsatornás DDR3 memóriavezérlőt és a QPI (QuickPath Interconnect) buszt. Szeptember 23-án a lapkagyártó óriás három Intel Core i7 mobil lapkát bocsát ki. Ezek a Core i7-720QM (vPro technológiával vagy a nékül), a Core i7-820QM (vPro technológiával vagy a nélkül) és a Core i7-920XM modellek. Az új lapkák - az előbbieknek megfelelő sorrendben (modell) - 1,60 GHz, 1,73 GHz és 2,00 GHz-es (mag) órajellel dolgoznak. A Nehalem mikroarchitektúrának köszönhetően az új lapkák támogatják a HyperThreading technológiát és így egyidejűleg nyolc programszál feldolgozására képesek. A mobil Core i7 processzorok magonként 256 KB L2 gyorsítótárat, valamint 8 MB (800-as és 900-as sorozat) vagy 6 MB (700-as sorozat) közös L3 gyorsítótárat tartalmaznak. A lapkákat 989 tűs (kivezetéses) mPGA tokba szerelik.

Mivel az Intel az új mikroprocesszorok gyártásához 45 nm-es technológiát használ a Calpella nem sokkal kevesebb energiát használ, mint a jelenlegi generációhoz tartozó platformok. A Core i7 Extreme mobil processzor hőtermelése (TDP = thermal design power) 55 W, míg a többi Core i7 mobil lapkáé 45 W (TDP). Az új lapkák hőtermelése kicsit magasabb, mint a jelenleg használt Core i7 lapkáké, de az új processzorok magukba foglalják a memóriavezérlőt, így a platform energiaigénye hasonló szinten marad.

Az Intel Core i7 mobil processzorok sokkal nagyobb teljesítményt kínálnak, mint a ma használt CPU-k. Az Intel Core i7 720QM, 820QM és 920XM modellek ára (az előbbieknek megfelelő sorrendben): 364 US$, 546 US$ és 1054 US$, ami hasonló az Intel Core 2 Quad mobil lapkákéhoz.

Az Intel hivatalosan nem fűzött kommentárt a még be nem jelentett termékekhez kapcsolódó történethez.