PowerShot G11: fordított evolúció?

Kiss Ádám Zoltán, 2009. augusztus 21. 11:16

A Canon nem kis meglepetésre egyik legfontosabb kompakt méretű gépének új változatát a korábbi 14,7 megapixeles szenzor helyett egy kisebb felbontású 10 megapixelessel jelentette meg, ám ez mégsem jelent visszafejlődést.

A nagy múltú Canon amilyen vezető szerepet tölt be a képalkotás számos területén, sokszor annyira késik egyes fejlesztésekkel. Jó példa erre az érintőképernyők lassú adaptálása, vagy éppen az első vízálló modell kínosan kései megjelentetése. A PowerShot G11 esetében a zavarba hozó szenzorfelbontás hasonlít ehhez. A gondot az érzékelőlapka kicsi fizikai kiterjedése melletti nagy felbontás okozza. A kis méret miatt a képpontok már irreálisan kicsik lesznek, így valójában nem fontos többlet megapixelekért cserébe sokszor zajosabb, kisebb érzékenységű gépet kapunk. Ezt felismerve több nagy gyártó szándékosan nem emeli egy használható szint fölé a felbontást, sőt az Olympus egyenesen kijelentette, hogy a kompakt méretű érzékelőknél nem kíván 12 megapixel fölé menni, mert az a minőség romlását eredményezi.

A Canon valami nagyon hasonló elképzelés nyomán halad, amikor a kiemelten fontos PowerShot G sorozat legújabb tagjánál a felbontást 14,7 megapixelről 10 megapixelre csökkenti, és ezzel képes nagyobb méretű pixeleket alkalmazni. Ebből következően a G11 várhatóan a gyakorlatban is használható megnövelt érzékenységgel rendelkezik majd. A kulcsszó a használható, hiszen a gyártók az utóbbi időben meglehetősen szabadon kezelik az érzékenység fogalmát, és sok gépre ISO 6400-as értéket közölnek, míg valójában már ISO 800-nál is kérdéses képminőség. A G11-hez ISO 80 és ISO 3200-as adatokat közöl a Canon, mely kettős zajcsökkentő rendszert is beépített a gépbe. A korábbinál kisebb, de jó minőségű és több irányban kihajtható LCD 2,8 inches, felbontása 461 ezer pixel. Az optika 5x-ös átfogású zoom, mely 28 mm-es nagylátószögről indul. A továbbfejlesztett és javított funkciókkal rendelkező Digic 4 processzor segíti a gyors képfeldolgozást, így a gép RAW és P/A/S/M módokban is képes képrögzítésre. A vaku-szinkronizálás 1/2000 másodpercre javult, és a kor követelményeinek megfelelően a G11-es már HDMI nagyfelbontású kimenettel is rendelkezik.

Az új funkciók egyike az Intelligens kontraszt-korrekciós (i-Contrast) technológia, amely optimalizálja a képek dinamika tartományát, ezzel segít elkerülni a túlexponált részeket, a sötét területek részletgazdagságának megtartása mellett. Az i-Contrast ideálisan használható kevés fényben, ahol a jelenet sötét és világos részei között jelentős az eltérés, például kültéri portréfelvételek esetén. Az új Kevés fénymód használatával alacsony zajszint érhető el kisebb felbontásban, nagyobb ISO tartományban - a beltéri és kevés fényben történő fényképezéshez ideális módban a felhasználó 2,5 megapixeles képeket készíthet akár 12800-as ISO érzékenységgel és 2,4 kép/mp-es sebességgel. A PowerShot G11 tartalmaz egy beépített 3-lépéses neutrális (ND) szűrőt, a fehér-egyensúly pedig finom-hangolható, így pontosabban visszaadhatók a természetes és mesterséges fény változásai, például a különböző izzólámpás megvilágítások eltérő színtónusai.

A PowerShot G11 fényképezőgéphez tartozékok sora használható, többek között: Speedlite 270EX, 430EX II és 580EX II vakuk; Macro Twin Lite MT-24EX és Macro Ring Lite MR-14EX vakuk bővített felvétel-készítési opciókkal; ST-E2 Speedlite jeladó, Speedlite rögzítőbilincs és RS-60E3 távkioldó. Víz alatti fényképezéshez a PowerShot G11-hez használható a WP-DC34 vízhatlan tok, amely 40 m mélységig biztosítja a fényképezőgép víz alatti védelmét teljes funkcionalitás mellett.

A PowerShot G11 főbb jellemzői:


·    Nagyérzékenységű, 10,0 megapixeles CCD érzékelő
·    5-szörös, 28 mm nagy-látószögű objektív optikai képstabilizátorral
·    2,8", változtatható szögű LCD-kijelző
·    Kettős zajmentesítő rendszer a DIGIC 4 segítségével
·    Teljes kézi vezérlés és RAW
·    Intelligens automatikus üzemmód és Szervó AF/AE
·    Arcfelismerés
·    i-Contrast
·    HDMI-kimenet
·    Kompatibilis a Canon Speedlite vakukkal