Vezetéknélküli hozzáféréssel érkezik az új Sony e-könyv

Kiss Ádám Zoltán, 2009. augusztus 26. 19:39

A japán gyártó már korábban is képviseltette magát az e-könyv piacon, ám most minden eddiginél nagyobb energiát fektet a fejlesztésekbe, a cél egyértelműen az Amazon kindle egyeduralmának megtörése.

Az e-könyvek jövője sok kérdést vet fel. Míg a készülékek egyre fejlettebbek, az ilyen formátumban megvásárolt könyvek forgalma is egyre nő, a tartalom formátumának kérdései nem tisztázottak. Az Amazon helyzetéből adódóan igen jó eséllyel indult saját megoldása, a Kindle piacra dobásakor. A világ legnagyobb online kiskereskedelmi oldala azonban saját e-könyv szabványát erőltetné, ezzel kiszorítva a vetélytársakat, és beszűkítve a piacot. A hardverhez kötött tartalom miatt sokan arra szavaztak, hogy a Sony első próbálkozásai után feltűnés nélkül kivonul a piacról. A japán vállalat azonban alaposan rácáfolt ezekre a hírekre, és bejelentette minden eddiginél komolyabb készülékkínálatát.

A Sony egyszerre három modellt mutatott be különböző méretben és árfekvésben. A legkisebb 199, a közepes méretű 299, míg a legnagyobb e-könyv 399 dolláros áron kerül a boltokba. Ami közös bennük, és mind kényelmi, mind üzletpolitikai szempontból is fontos, az a vezetéknélküli letöltési lehetőség. Ennek segítségével a felhasználók akár utazás közben is könnyen elérhetik a Sony saját e-könyv gyűjteményét, és gyorsan letölthetik a jellemzően nem nagy méretű e-könyv fájlokat. A készülékekkel együtt megjelent a Sony eBook Library szoftver új, 3.0-s változata is. Az 5,6 és 7 inches átmérőjű készülékek bemutatása a New York-i közkönyvtárban történt, és ez jól jellemzi a Sony elképzeléseit, mivel a jövőben saját e-könyv formátum erőltetése helyett a nyílt forráskódú ePub formátum támogatására helyezik át a hangsúlyt.