Az eBay eladta a Skype kétharmadát

Genda Csongor Zoltán, 2009. szeptember 2. 08:06

Tegnap még csupán az értékesítési szándák híre került napvilágra, késő este viszont már a Skype eladásáról számolt be a média.

Az eBay megvált az általa birtokolt népszerű VoIP-szolgáltató 65%-tól, ám továbbra is megőrzött magának 35% tulajdonrészt. A tegnapi információk szerint az aukciós portál kétmilliárd dollár körüli árat szeretett volna kapni leánya 100%-áért, ezzel szemben annak kétharmadát sikerült eladnia 1,9 milliárdért - olvasható a Reuters jelentésében. Maga az e-Bay első embere, John Danohoe is elégedettségének adott hangot a szerződésben szereplő összeget illetően a Skype értékesítését hírül adó sajtótájékoztatón tartott beszédében. Az ügylet lezárását feltehetőleg a negyedik negyedévben hajtják végre a felek. A VoIP cégben, mint azt már gyanítani lehetett, a korábbi Netscape-alapító, Marc Andreessen és a mögötte álló érdekcsoport szerzett többségi tulajdont. Andreessen mögött olyan kockázati befektető társaságok állnak, mint az Index Ventures, valamint a Silver Lake.

Az eBay még 2005-ben 3,1 milliárdot fizetett a szolgáltatóért, s ha a mostani vételárat vesszük alapul, akkor a cég értéke eléri a 2,75 milliárd dollárt, tehát jóval kisebb az aukciós portál vesztesége, mint a pár éve veszteségként elkönyvelt 900 millió dollár.