2 terás WD HDD-k 7200-as fordulattal

Genda Csongor Zoltán, 2009. szeptember 2. 18:08

A Western Digital bemutatta legújabb meremlemezes meghajtóit, melyek nem csupán óriási tárhellyel, hanem a kisebb kapacitással bíró winchesterekre jellemző gyorsasággal is büszkélkedhetnek.

A WD Caviar Black és RE4 típusjelű HDD-iben négy egymásra helyezett, egyenként 500 GByte tárhelyet biztosító tányér található, így összességében 2 TByte adat befogadására alkalmasak. Előbbit az asztali PC-kbe szánja a gyártó, az utóbbit pedig a szerverekbe. Az új modellek viszont már nem 5200-as fordulatszámon, hanem 7200 rpm-el dolgoznak, így ennek és a 64 MByte-os cache-nek köszönhetően lényegesen gyorsabbak. A majdani felhasználók 3 GBit/s-os SATA interfészen keresztül csatlakoztathatják a merevlemezeket az alaplapra, az IntelliSeek névre keresztelt megoldásnak köszönhetően pedig a beépített központi processzor kiszámolja az optimális elérési sebességet, s így csökken az eszköz energiafogyasztása is.

A Western Digital máris piacra dobta az új modellek egyikét, az asztali rendszerekbe szerelhető Caviar Black már elérhető a kereskedelmi forgalomban 270 eurós (74 000 Ft) végfelhasználói áron, a szerver HDD-t pedig elküldte a vállalat a gyártókhoz tesztelésre.