Két órán át nem működött a Gmail

Milkovits Gábor, 2009. szeptember 3. 06:56

Kedden nagyjából két órán keresztül használhatatlanná vált a Google Gmail online levelezőprogramja; a társaság beismerte, hogy hibázott.

A Google hivatalos közleménye szerint a 150 milliós felhasználói tábor többségét sújtó kimaradást egy a rutinszerű frissítések során fellépő hiba okozta. A cég komolynak minősítette az esetet, egyúttal pedig nyilvánosan bocsánatot kért a felhasználóktól. Ben Treynor, a társaság illetékese blog-bejegyzésében kifejtette, hogy a frissítések során általában a Google szerverhálózatának más részei veszik át az adatforgalmat, többnyire zökkenőmentesen. Ezúttal azonban a mérnökök alábecsülték a máshová átirányított terhelés mértékét, ez okozta a kétórás kiesést.

Nem ez az első kiesést okozó műszaki hiba a Gmail esetében – hasonló történt idén februárban és márciusban is. Májusban pedig milliók számára vált egy időre elérhetetlenné a Gmail mellett a Google kereső és a Google News híroldal is. A legjelentősebb internetes tartalomszolgáltatónak nyilvánvalóan folyamatosan egyre növekvő adatforgalommal kell megbirkóznia, ám éppen ezért, azaz a felhasználói tábor mérete miatt is igen fontos (lenne) a problémamentes működés. A Gmail egyébként a Yahoo Mail és a Microsoft Hotmail után a harmadik legnépszerűbb online levelezőnek számít világszerte.