MENTA 2009: kreativitás és innováció az infokommunikációs iparágban

forrás Prim Online, 2009. szeptember 3. 11:28

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) 2009. szeptember 17-én és 18-án rendezi meg az IKT iparág éves szakmai konferenciáját, a MENTA-t.

Az informatikai cégek több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő konferenciájának előestéjén, szeptember 16-án Varga István gazdasági miniszter üzleti vacsorán vitatja meg a gazdaság aktuális kérdéseit az IKT cégek vezetőivel.

Az idei rendezvényt Hankiss Elemér nyitja Társadalmi innováció című előadásával. Az első nap előadásai és kerekasztal-beszélgetései Magyarország és az Európai Unió IKT stratégiáját járják körül. A hazai helyzet tárgyalásához a kiindulópontot az IVSZ alkotó részvételével létrehozott, az IKT stratégiát megalapozó tanulmány ismertetése adja. A résztvevők megismerhetik a pártok IKT iparág jövőjével és a gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos elképzeléseit. A kerekasztal-beszélgetésen Baja Ferenc (MSZP), Nyitrai Zsolt (FIDESZ) és Pettkó András vitatják meg nézeteiket Kürti Sándor moderálásával.

Az EU 2020-ig terjedő IKT stratégiájáról Brigit Cosgrave, az EU tagállamok IKT szakmai szövetségeinek összefogó szervezete, a DIGITALEUROPE vezetője számol be a résztvevőknek, amelyet EU-szakértőkkel folytatott beszélgetés követ.

2009 az innováció és a kreativitás éve. Ezt a két fogalmat ma gyakran a válságból való kilábalás lehetséges útjaként említik, s ezért különös jelentőséget kapnak a gazdaságban multiplikátor szerepet betöltő IKT szektorban.  A MENTA első napjának délutánján az innováció révén sikeressé vált cégek – a Thalesnano Inc, a Pont Rendszerház Kft. és a Valdeal Zrt. – esettanulmányait mutatják be.

A kreatív ötletek, az innovációs tervek megvalósításához szükséges forráslehetőségekről többek között az NFÜ, az NKTH, az ITD Hungary szakemberei és pályázatíró cégek képviselői beszélnek.

A rendezvény zárónapja gazdasági kitekintéssel és a vállalkozásfejlesztéshez hasznos információkkal szolgáló workshopokkal folytatódik, ahol mások mellett megszólal Kupa Mihály is, és előadásokat tartanak az APEH és a Pénzügyminisztérium munkatársai.

A MENTA résztvevői ebben az évben Herceghalmon, a Hotel Abacusban találkoznak. A rendezvény részletes programja a www.ivsz.hu/menta oldalon érhető el.