Leica M9 és X1 részletek idő előtt

Kiss Ádám Zoltán, 2009. szeptember 4. 06:51

A Leica a jövő héten egy sor új termék bemutatására készül, ezek közül az M9-es távkeresős csúcsmodellről és az X1-es vadonatúj gépről már kiszivárgott néhány fontos információ.

A Leica hivatalos videóban értesítette felhasználóit, miszerint igazaknak bizonyultak azok a korábban felrebbentett pletykák, hogy a cég még az ősszel jelentős termékfrissítésre készül. A beharangozóban a vállalat nem közöl semmilyen lényegi információt, csupán több új modell érkezését erősíti meg, és szeptember 9-ben határozza meg a bejelentések időpontját. Az európai idő szerint délután 2 órakor megkezdődő eseményen szereplő gépek között a kiszivárgott információk szerint a legendássá vált M8-as utódja és a vadonatúj X1-es is ott lesz. Az M9-es a klasszikus kisfilmes gép digitális reinkarnációi sorában a legfrissebb modell. A távmérős rendszerű gép kifejezetten profi felhasználásra készült, kezelése némileg eltér egy átlagos kompaktétól, ám kis mérete ellenére teljes kisfilmes méretű 18,2 megapixeles szenzorra épül. A hírek szerint javították a gép teljesítményét alacsony fényértékek mellett.

Az árról nincs információ, de minden bizonnyal elrémisztően magas lesz, mivel az évek óta színen levő M8-as előd is milliós összeg körül jár. A másik modell az X1, egy igen érdekes fix optikás gép. Az ilyen egyszerű lencsék ugyan nem kínálnak zoom lehetőséget, de rajzolatuk a legjobbak közé tartozik. A 12 megapixeles gép az M8-as stílusában kialakított vázat kapott, ám megjelent a mindennapi használat szempontjából igen kényelmes markolat. A 24 mm-es optikával rendelkező gép APS-C szenzort kap a hírek szerint.