Fizetős filmletöltéseket kínálna a YouTube

Milkovits Gábor, 2009. szeptember 4. 10:04

A Wall Street Journal szerint a YouTube, illetve a tulajdonos Google tárgyalásokat folytat a Sony Pictures, a Lions Gate Entertainment és a Warner Bros. filmstúdiókkal arról, hogy a jövőben kölcsönzéses filmletöltéseket forgalmaz majd a videómegosztó portálon.

A hírről nyugodtan elmondható, hogy már régóta érett, hiszen a Google nem azért fizetett három évvel ezelőtt 1,65 milliárd dollárt a YouTube-ért, hogy beérje az oldalról csordogáló csekély reklámbevételekkel. A társaság egyébként nem erősítette meg a hírt, a stúdióktól kiszivárgott értesülés szerint pedig a tárgyalások még korai szakaszban vannak. Egyes elemzői vélemények szerint ráadásul az ügynek nincs is igazán komoly jelentősége, mert manapság számtalan videó-letöltő szolgáltatás létezik, a YouTube pedig csak egy lenne a sok közül. Ennek azért némileg ellentmond, hogy a portál még mindig a leglátogatottabbak közé tartozik a világhálón, így nyilván a fizetős letöltéseknek is lenne közönsége.

A YouTube-ról egyébként már most is tölthetők le filmek, igaz, ezek többnyire régi klasszikusok a Sony Pictures-től és az MGM-től, amelyeket ingyen, reklámokkal forgalmaznak. A tervek ellenére úgy tűnik, a Google-nak még mindig komoly fejtörést okoz, hogyan kovácsoljon tőkét a több százmilliós látogatói kört vonzó oldal népszerűségéből.