Tovább forgalmazhatja a Wordöt a Microsoft

Milkovits Gábor, 2009. szeptember 5. 20:04

Az illetékes amerikai fellebbviteli bíróság engedélyezte a Microsoftnak, hogy tovább árusítsa a Word szövegszerkesztőt az Egyesült Államokban addig is, amíg lezajlik az ellene hozott bírósági döntésre válaszul beadott fellebbezésének tárgyalása.

Augusztus elején ugyanis egy texasi bíróság 290 millió dolláros büntetést szabott ki a Microsoftra és elrendelte a Word szoftver amerikai értékesítésének leállítását, legkésőbb 60 napon belül. Mindezt azért, mert a mindössze 30 főt foglalkoztató kanadai i4i szoftvercég még 2007-ben beperelte a redmondi óriást, szerintük ugyanis általuk bejegyzett szabadalmat sértett meg a Word újabb változataiba is beépített XML megoldásokkal. A döntés megdöbbentette a számítógépes iparágat, tekintettel arra, hogy a Microsoft általában jobban fel van vértezve az ilyen jogi csatározásokra, így viszont akár az is megtörténhetett volna, hogy átmenetileg telepíthető Word szoftver nélkül maradnak. Utolsó lehetőségként persze ott marad még a kódok átírása, ami talán nem is lenne olyan nehéz munka, a szoftveróriás azonban nyilván ezúttal is demonstrálni szeretné, hogy nem adja könnyen magát.

A fellebbezéssel a Microsoft minimum több hónapos haladékot nyert, ami szabad kezet ad a cégnek ahhoz, hogy vagy csendben átalakítsa a hamarosan érkező Office 2010 kódjait és így húzza ki az ügy méregfogát (esetleg leállítva ezzel a korábbi Word verziók forgalmazását), vagy pedig megvárja a fellebbviteli bíróság döntését, és azután lépjen, amikor az ügy hullámai már elültek. És ott van még persze a peren kívüli megegyezés lehetősége, ami az elhúzódó eljárás költségeit tekintve szintén vonzó lehet egy ilyen kisebb társaság számára, mint amilyen az i4i.