HTC Touch HD2 Windows helyett Androiddal?

Milkovits Gábor, 2009. szeptember 7. 09:00

Sajtóértesülések szerint a HTC legnagyobb felbontású kijelzővel ellátott, érintőképernyős Touch HD okostelefonjának utódjára már nem Windows Mobile, hanem Android operációs rendszert kíván telepíteni.

A 3,8”, 800x480 képpontos érintőkijelzővel rendelkező Touch HD amolyan csúcsmodellje a tajvani készülékgyártónak, így a mobilszoftverek versenyében presztízskérdés lehet a készülék megszerzése. Az eredeti változaton Windows Mobile 6.1 fut, a tajvani iparági hírforrások szerint azonban a Touch HD 2 már Android-dal kerül majd a boltokba. Mégpedig a hamarosan debütáló Windows Mobile 6.5 helyett, amivel a Microsoft meg szeretné szilárdítani pozícióját a jövő szempontjából létfontosságú piacon. Egyéb újítások közül egyelőre azt lehet tudni, hogy a HD2-be az eddigi 528 MHz-es CPU helyett egy 628 MHz-es Qualcomm csip kerül majd, jelentősen megnövelve a készülék teljesítményét.

A HTC lépése (ha valóban igaz) komoly csapás lehet a Microsoft számára. A tajvani gyártó ugyanis a szoftvercég legfontosabb Windows Mobile okostelefonokat gyártó partnerének számít, legalábbis ami a forgalmazott készülékek számát illeti. A társaság mindeddig már meglévő Windows mobiljait szabta át az Android platformhoz, azonban olyat még nem tett, hogy egy okostelefonját kizárólag Android-os formában dobja piacra, mellőzve a Microsoft operációs rendszerét.