Indul az Elektronikus levéltár projekt

forrás Prim Online, 2009. szeptember 8. 09:27

A 2009. szeptember 7-én bejelentett „Elektronikus levéltár” projekt célja a köziratképző szervek, a törvényhozás, a központi közigazgatási, jogszolgáltatási szervek és önkormányzatok iratkezelési szabályzatában foglaltak szerinti maradandó értékű elektronikus iratok levéltárba kerülésekor az archiválási feltételek hosszú távú biztosítása.

Az elektronikus levéltár kialakítása azoknak az elektronikus iratoknak a megőrzését biztosítja, amelyek gazdasági, társadalmi, politikai, jogi, honvédelmi, tudományos, művelődési, műszaki szempontból fontosak, és folyamatos megőrzésük, olvashatóságuk biztosítása a történelmi múlt megismeréséhez, a közfeladatok folyamatos ellátásához, az állampolgári jogok érvényesítéséhez nélkülözhetetlen.

A projekt megvalósításával a levéltárak e-levéltári szolgáltatásaikkal a közigazgatás hatékony partnerévé lépnek elő, a levéltári szolgáltatások széles körben elérhetővé tételével növelik az esélyegyenlőséget, és hozzájárulnak a tudásalapú társadalom hatékony kiépítéséhez.

A projekt egy hosszabb távú fejlesztés első üteme, amelynek végső célja valamennyi maradandó értékű elektronikus közirat és védett magánirat időkorlát nélküli megőrzése. A projektben létrejött virtuális elektronikus levéltári és technikai szolgáltatások elérhetővé válnak a később (a projekten kívül) csatlakozni kívánó levéltárak és iratképző szervezetek számára is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a támogatás összege 2 912 894 000 Ft. A projekt várható befejezése: 2011. szeptember 30.