Oroszország ejtette a Microsoft elleni vádakat

Kiss Ádám Zoltán, 2009. szeptember 9. 07:52

Oroszország akkor kezdett a szoftver óriással kapcsolatban trösztellenes eljárásba, amikor a Microsoft megszüntette a Windows XP elsővonalbeli támogatását.

A keleti piac egyik fontos szereplőjét a Microsoft XP-politikája bőszítette fel. A vizsgálat júniusban kezdődött, és ennek során olyan vádakkal illették a Microsoftot, melyek szerint a cég visszaélt piaci erőfölényével. A szoftvervállalt bevételeinek jelentős része a vállalati felhasználóktól származik, ám ezek az ügyfelek a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem váltottak az XP meglehetősen hosszúra nyúlt karrierje után az akkor új, Vista operációs rendszerre. A felemás fogadtatásban részesült Vista nem csak sokak elégedetlenségét váltotta ki, de egyben nagyobb gépigényt is támasztott elődjénél. A meghajtóprogramok hiányától szenvedő Vistán a kiterjedt reklámkampány sem tudott segíteni, és ahogy világszere, Oroszországban is a legtöbben maradtak a jól bevált XP mellett.

A fő támogatási időszak lezárultát és az XP új változatainak kivonását a piacról itt úgy élték meg, hogy a vállalat rákényszeríti felhasználóit a váltásra. A vizsgálat azonban kimutatta, hogy a Microsoft nem szegte meg a helyi törvényeket, és az XP elérhetőségéig még 2008 során is 1,2 millió orosz nyelvű változatot értékesített az országban. A Microsoft ennek ellenére jóindulatának jeléül egy helyi akciót indít, melynek során a Windows Vista Home Basic és Windows Vista Home Premium operációs rendszereket Windows XP Home szoftverre cseréli ingyenesen. Az akció kivitelezését három héten belül megkezdik, és az ajánlatot 2009 végéig fent is tartják.