5 kritikus hibát orvosol a Windows frissítése

Kiss Ádám Zoltán, 2009. szeptember 10. 07:09

A Microsoft kiadta a Windows rendszerek legújabb frissítéseit, melyek számos Windows változatot érintenek, ám a Windows 7-et nem.

Az öt frissítés valójában nyolc hibát foltoz be, ezek közül a legvalószínűbben a Windows ASF és MP3 fájlok kezelése során fellépő sebezhetőségét fogják megpróbálni kihasználni. Erre a leggyakoribb és sajnos bevált módszer a felhasználó olyan oldalakra csábítása, ahol eddig jellemzően fertőzött MP3, WMA vagy WMV fájlokkal hajtottak végre támadást. A most érintett hibák a szakértők szerint sok tekintetben a Windows Vista, Windows Server 2008 és Windows Server 2003 hálózati komponenseinek hibáival is összefüggnek. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy ezekre a hibákra specializálódott rosszindulatú kódok jelentek meg, és ezek közül kettő a híres-hírhedt Conficker óta a legesélyesebbek a gyors tömeges fertőzésre, az eredmény pedig a védelem nélküli felhasználó gépe fölötti uralom gyakorlatilag teljes átvétele.

Javítást kapott az XP Jscript 5.8-as változata is, valamint a Windows Media Format Runtime 9, 9.5 és 11-es verziója is. Az ilyenkor szokásos módon a Microsoft frissített a rosszindulatú szoftverek eltávolítására szolgáló szoftvere, valamint a Microsoft Office Outlook adatbázisát is. A frissítések a vállalat letöltés oldalán, vagy legegyszerűbb formában és személyre, illetve számítógépre szabottan a Windows rendszerek automatikus frissítő funkciójával érhetők el.