A francia nemzetgyűlés elfogadta az illegális internetes letöltés tiltásáról szóló új törvényt

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 16. 09:37

A várakozásoknak megfelelően a szenátus után a francia nemzetgyűlés is elfogadta kedden az illegális internetes letöltést tiltó törvénytervezet új változatát, amely várhatóan októberben lép életbe.

A kormány azért terjesztett be új javaslatot, mert az előző, májusban elfogadott törvény legfőbb intézkedését - amelynek értelmében a világhálós kalózok internethez jutása egyszerű adminisztratív eljárás keretében, bírósági ítélet nélkül is felfüggeszthető lett volna -, alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánytanács.

Az internetes kalózkodással szemben Európában legszigorúbb törvénytervezet végső elfogadásához a módosított szövegről szeptember 22-én a parlament két házának közösen is szavaznia kell, amelyek kormánytöbbséggel rendelkeznek, és így várhatóan elfogadják azt.

A törvény fokozatos szankcionálást ír elő azoknak, akik illegálisan töltenek le kulturális tartalmakat, így zenét és filmeket a világhálóról. A művek internetes terjesztésére és jogvédelemére a kormány egy külön hatóságot, a Hadopit hozza létre, amely az eredeti törvény szerint az internet-hozzáférés felfüggesztését is elrendelhette volna. Ezt nem engedélyezte az alkotmánytanács.

Az új változat szerint a Hadopi a kalózpéldányokat letöltőket először e-mailben, majd ajánlott levélben figyelmezteti arra, hogy tiltott dolgot csinálnak, a szankcionálásról viszont a Hadopi kérésére a bíróság fog dönteni.

A bíró a javaslat szerint maximum egy évre rendelheti el az internet-hozzáférés felfüggesztését, valamint 300 ezer eurós pénz- és két év börtönbüntetést is kiszabhat. A két utóbbi büntetési tétel a tiltott letöltésre eddig vonatkozó törvényben is szerepelt.

Az az internet-előfizető, aki hagyja, hogy számítógépéről egy másik személy kalózkodjon, 1500 eurós pénz- és egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélhető. Ha egy megbüntetett előfizető egy másik szolgáltatóval köt szerződést, 3750 euró pénzbüntetéssel sújtható.

Miután a zeneipari eladások az év első negyedévében 18 százalékot estek vissza az előző év azonos időszakához képest, a zeneipar legfőbb szervezetei hétfőn közleményben sürgették a törvény mielőbbi életbelépését.

Az ellenzék viszont a törvény új változatát túlságosan megtorlónak, és az abban foglaltak megkerülhetősége miatt hatástalannak tartja a kalózokkal szemben, ezért nemmel szavazott rá. A szocialista frakció jelezte: ismét az alkotmánytanácshoz fordul jogorvoslatért. Az ellenzék szerint az előfizetési díjak néhány eurós megemelésével lehetne biztosítani a kulturális tartalmakhoz való szabad hozzáférést.