Négyszáz fős létszámleépítés a Magyar Telekomnál

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 17. 08:15

A Magyar Telekom megállapodott az érdekképviseletekkel a jövő évi anyavállalati bérfejlesztésről, egy 400 fős létszámleépítésről és a béren felüli juttatások csökkentéséről. Egyezség született arról is, hogy a kollektív szerződés alapján fizetett többlet-végkielégítést 2011-2014 között több lépésben az egyharmadára mérséklik.

A társaság közleménye szerint a megállapodás értelmében 2010-ben 1,5 százalékos bérfejlesztésnek megfelelő mértékű éves célprémium keretet adnak a dolgozóknak.

A létszámleépítésben 400 munkavállaló érintett, ez a szám viszont nem tartalmazza egyebek mellett a vezetői és a nyugdíjazással megvalósítható munkaviszony-megszüntetéseket. A Magyar Telekom csoport 2009. június végén 10 ezer 809 embert alkalmazott, 2,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A létszám döntő többségét az anyavállalat alkalmazza.

Az elbocsátási költségek teljes összege megközelítőleg 7 milliárd forintot tesz ki, aminek döntő hányadát 2009. negyedik negyedévben könyvelik le, kisebb hányada pedig a 2010. évet terheli.

A leépítés pontos létszámát és az elbocsátási költségek pontos összegét az év végén, a részletek ismeretében hozza nyilvánosságra a társaság.

A közlemény szerint a döntés eredményeként 2010-re mintegy 6,5 milliárd forint megtakarítást ér el a cég a 2008. évi, végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások nélküli teljes munkaerő menedzsment (tmm) költségekhez képest, ami több mint 5 százalékos költségcsökkentés két év alatt. 2008-ban az anyavállalatnál, valamint a magyar leányvállalatoknál a tmm költség 121 milliárd forintot tett ki a végkielégítések nélkül.

A közlemény szerint a tervezett megtakarítás tükrözi a 2009-től bevezetett tmm rendszer eredményeit: a hatékonyabb erőforrás menedzsmentnek és létszámleépítéseknek köszönhetően az éves, 2009-ben 5,6 százalékos, 2010-ben 1,5 százalékos bérfejlesztések ellenére csökken az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó költségek szintje.

A Magyar Telekom 2009 elején vezette be a tmm rendszert annak érdekében, hogy az emberi erőforrás menedzsment fókuszában ne csupán a létszám illetve a személyi jellegű kiadások álljanak, hanem az emberi erőforrásokhoz kapcsolódó összes költség. A rendszer lehetővé teszi a vállalat számára, hogy rugalmasabban és hatékonyabban menedzselje az emberi erőforrásokhoz köthető összes költséget, ideértve a megbízási jogviszony alapján foglalkoztatott, kölcsönzött munkavállalókat, valamint a kiszervezett, illetve vállalkozói szerződés alapján történő foglalkoztatást is. Ezáltal az egyes foglalkoztatási formák közötti átcsoportosításra is lehetőség nyílik a költséghatékonyság növelése érdekében.