Biztonságosabb a Mac OS-nél a Windows

Genda Csongor Zoltán, 2009. szeptember 17. 22:38

Egy neves biztonságspecialista és Mac-Hacker állítása szerint a Windows sokkalta biztonságosabb, mint az Apple operációs rendszerei.

Charlie Miller, ismert programozó, és a népszerű Mac Hacker's Book társszerzője a Computerworldnak adott interjújában elismeréssel beszélt a Microsoftról, mivel szerinte annak operációs rendszerei tartalmaznak egy olyan, biztonsági szempontból nélkülözhetetlen elemet, amely az almás cég termékeiben nem található meg, legalábbis nem a megfelelő formában. A szakember a Mac OS-ekből az úgynevezett feljavított ASLR funkciót hiányolja, amely a műveleteket véletlenszerűen szétosztja a memóriában, megnehezítvén így a támadók dolgát. Miller csalódottságának adott hangot, mivel az Apple még a Snow Leopardba sem építette bele a teljes értékű biztonsági technológiát, amely már a 2001-ben debütált XP-nek is része volt. A Snow Leoparban ugyanaz az ASLR található, mint a Leopardban, ami könnyűszerrel kiiktatható. Miller számára érthetetlen, hogy a QuickTime-on és a DEP-en végzett komoly változtatások után mégis miért nem fordított nagyobb figyelmet a számítógépgyártó az általa kifogásolt funkció továbbfejlesztésére.

Miller arra vonatkozóan is ésszerű magyarázattal szolgált, hogy annak ellenére, hogy sokkal nehezebb elkészíteni egy Windows-kártevőt, mint egy Mac OS-trójait, miért a Windows rendszerek vannak az internetes bűnözők célkeresztjében. Ennek oka a Microsoft magas részesedési aránya az operációs rendszerek piacán.