Egyelőre nagy siker a Zune HD

Milkovits Gábor, 2009. szeptember 21. 18:07

A Microsoft Zune HD hordozható zenelejátszója az első generációs készülékkel ellentétben meglepően jól fogy a tengerentúlon, egy hét alatt több helyen kifogyni látszanak a készletek.

Az Electronista híroldal értesülése szerint az Amazon-on rendelőknek már most két-három hetet kell várniuk a 32 GB-os modellre, a Best Buy-nál pedig minden raktáron lévő készülék elfogyott. A Microsoft saját kínálatában egyelőre minkét verzióból lehet még vásárolni. A szoftveróriás komoly reklámkampánnyal vezette be az új Zune változatot, amely 720p felbontású képjel továbbítására képes a megfelelő monitorra vagy tv-re, habár saját kis érintésérzékelős OLED-kijelzője csupán 480 x 272 képpontos. A készülék ezen kívül WiFi-vel és FM rádióvevővel is el van látva, emellett pedig kompatibilis a Microsoft Zune Marketplace Xbox Live szolgáltatásával is, ami átjárhatóságot jelent a két platform között. A HD-kezelést egyébként az nVidia új Tegra CPU-ja teszi lehetővé, amely integrálja a grafikus processzort is. A HD valamivel vékonyabb is a korábbi verzióknál. Fontos szempont, hogy az Amerikában szeptember 15-én debütált lejátszó olcsóbb az azonos kapacitású iPod Touch termékeknél – igaz, a szűkmarkúak az Apple-től 8 GB-os verziót is választhatnak.

A kezdeti siker ellenére az új Zune jövője még mindig kérdéses. Az iPod-al kapcsolatos tapasztalatok alapján ebben kulcsfontosságú lesz az alkalmazásokat kínáló platform megfelelő minőségű és mennyiségű kínálata, egyes elemzők szerint pedig jó lenne egy 64 GB-os modellel is kiegészíteni a palettát.