Több mint félezer érdeklődőt vonzott a Hacktivity 2009

forrás Prim Online, 2009. szeptember 28. 14:19

Az eddigi legnagyobb résztvevőszámmal és érdeklődéssel zajlott 2009. szeptember 19-20-án a Gólyavár Rendezvényközpontban a Hacktivity 2009 konferencia. Idén szám szerint már 513-an voltak kíváncsiak a hatodik alkalommal megrendezett eseményre, amely idén is a „felhasználóbarát IT biztonsági konferencia” jelzőt kapta, egyértelműen kifejezve, hogy a szakmaiság nem jelenti azt, hogy az itt elhangzó információk ne szólnának az IT szakemberek mellett ugyanúgy a felhasználóknak is.

A kétnapos Hacktivity 2009 előadásai az IT biztonság szinte minden területével foglalkoztak. A legnyilvánvalóbb kérdések, a számítógépes vírusok- és egyéb kártékony programok elleni védekezés mellett terítékre került a hálózatbiztonság, az adatbázisok biztonsági kérdései, az adatvédelem informatikai biztonsági vonatkozásai, valamint az internetes bűnözés és természetesen a hackerek működésével kapcsolatos jogi kérdések is.

Sok előadó saját fejlesztést mutatott be, ami igazán dicséretes trend, s biztosra vehető, hogy a konferencián elhangzott újdonságok jó része jelentős publicitást kap majd a nem is túl távoli jövőben.

Nagy sikert arattak a külföldi előadások is, amelyek számát a jövőben érdemes tovább gyarapítani, hiszen ma már az angol nyelv a konferencialátogatók körében egyre kevésbé okoz problémát, sőt tolmácsok bevonásával a rendezvény akár regionális eseménnyé is válhat az érdeklődés nagyságát érzékelve.
Az előadók prezentációs technikája is sokat fejlődött az elmúlt évekhez képest, így folyamatosan fenn tudták tartani az érdeklődést, s sikerült elérni, hogy a nem kifejezetten szakmai közönség is lépést tudjon tartani az elhangzottakkal. Külön is említésre méltó, hogy a jogi, adatvédelmi szekció az idei rendezvény egyik leghangsúlyosabb témakörévé lépett elő.

A konferencia előkészítésébe és szakmai programjába sikeresen beilleszkedtek a szakmai szervezetek és a szakirányú oktatási intézmények is, s ha a jövőben is sikerül ezt a trendet tartani, akkor a Hacktivity minden bizonnyal katalizátora lehet a szervezetek fejlődésének.
A szerencsés helyszínválasztásnak és a konferencia immáron hagyományosan laza stílusának köszönhetően a kétnapos esemény hangulata még jobb volt, mint eddig bármikor, pedig sokan úgy tartották, hogy ezt nehéz már fokozni. Jövőre talán azon kell gondolkodni, hogy hol találjuk meg azt a helyszínt, ahol az ideinél is jelentősebb hallgatóság kényelmesen elfér majd…

Az ez évi konferencia tehát siker, átmenet egy korábbi koncepcióból egy újba. A régi szervezőket elismerés illeti, amiért létrehozták, életben tartották és felnevelték a rendezvényt. Az új rendezők előtt pedig ott a lehetőség, hogy európai sikereket érjenek el vele.

A Hacktivity megérett rá.