10 másodperces Windows-bootolás új BIOS-szal

Genda Csongor Zoltán, 2009. szeptember 28. 14:29

A Phoenix Technologies munkatársai az Intel fejlesztői konferenciáján bemutattak egy olyan BIOS-prototípust, amely lehetővé teszi a Windowszal működő számítógépek startidejének a jelentős lecsökkentését.

A SecureCore Tiano névre keresztelt technológia az optimalizált UEFI-rutinoknak köszönhetően képessé tesz egy PC-t arra, hogy az indító gomb megnyomásától számított egy másodpercen belül megkezdje az operációs rendszer betöltését, és a tízedik másodpercben már használható állapotba is kerül Windows - nyilatkozta büszkén Steve Jones, a Phoenix vezető kutatója. Természetesen a villámgyors bootoláshoz optimális hardverkörnyezetre van szükség, így elengedhetetlen egy SSD-tároló megléte. A szakember szerint egy számítógép induláskor több milliárd műveletet kell elvégezzen, a cég ezen műveletek számát redukálta, hogy minimálisra csökkenthessék a bootolás idejét. Az új Firmware-t elsőként az Intel építi be alacsony fogyasztású (CULV) notebookjaiba, a későbbiekben pedig más gyártók termékei is sorra kerülnek majd.

A technológiát kidolgozó cég együttműködik a Microsofttal, hogy tökéletesítsék a sebességnövelő technológiát, melynek piaci bevezetése a közeljövőben várható. A 10 másodperces bootolást szemléltető videó megtekinthető a Youtube-on.