Korlátozni készül az mp3 lejátszók hangerejét az EU

Milkovits Gábor, 2009. szeptember 29. 08:30

Az Európai Bizottság új szabványt vezet be a hordozható zenelejátszókhoz, amelynek célja a túl magas hangerőn történő zenehallgatásból eredő halláskárosodás megelőzése.

Az új szabvány olyan egyszerű technikai módosításokat ír elő a készülékgyártók számára, amelyek révén a lejátszás automatikusan a megkövetelt hangerő-határérték alatt indul el, függetlenül a korábbi beállítástól. Ezen kívül kötelező lesz figyelmeztetni a felhasználókat az egészségkárosodás veszélyére, ami akkor léphet föl, ha mégis módosítanának az alapbeállításon.

Az EU tudományos testületei még januárban kongatták meg a vészharangot, felméréseik szerint ugyanis a tartós, napi szinten legalább 1 órás túl hangos zenehallgatás évek alatt visszafordíthatatlan és gyógyíthatatlan halláskárosodást okozhat. Jelenleg becslések szerint mintegy 50-100 millióan használják ilyen rendszerességgel mp3 lejátszójukat és közülük mintegy 5-10 millió emberre leselkedik a fent leírt veszély. Az Európai Bizottság a döntéshozatal előtt 2 éven át konzultált tudósokkal, valamint a gyártók és a fogyasztók képviselőivel.