A Panasonic felvásárolhatja a Sanyót, de az EU-nak feltételei vannak

Milkovits Gábor, 2009. szeptember 30. 09:57

Az Európai Unió bizonyos feltételek mellett jóváhagyta azt az ügyletet, amelynek révén a Panasonic felvásárolja a szintén japán és szintén elektronikai termékeket gyártó Sanyót.

A világ első számú plazmatévé-gyártója, amely egyúttal a Sony-val verseng a legnagyobb japán fogyasztói elektronikai gyártó címért, decemberben tett 400 milliárd jenes (kb. 821 milliárd Ft) vételi ajánlatot a Sanyóra. A két cégnek elsősorban az akkumulátorok gyártásában, illetve piacán vannak hasonlóan erős pozíciói, így ez a terület szúrja leginkább a versenyügyi hatóságok szemét. A Panasonic nemrégiben jelezte is az Európai Bizottság felé, hogy az egyesülés után hajlandó lesz csökkenteni akkumulátor-gyártási kapacitását. Az EB Versenyügyi Biztosságának feltételei alapján a társaságok eladják majd egyik akkugyártó üzemüket, ezen kívül pedig az egyik fél nikkel-fém hibrid elemeket előállító gyáregysége is értékesítésre kerül.

Ami a fogyasztói elektronikai termékeket illeti, ebben az ágazatban a felvásárlás az EB szerint nem növeli komoly mértékben a Panasonic piaci részesedését, így ezekkel kapcsolatban nem is támasztottak feltételeket. A vállalat az üzembezárások ellenére is sokat nyerhet az üzleten, mivel a Sanyo nemcsak világ legjelentősebb akkumulátor-gyártója, de egyúttal a napelemes eszközök terén is számottevő pozíciókkal bír.