15 százalékkal nőtt a vírusokkal fertőzött gépek száma szeptemberben

Milkovits Gábor, 2009. szeptember 30. 12:04

A Panda Security szoftverbiztonsági cég felmérése szerint szeptemberben augusztushoz képest 15 százalékkal nőtt a vírusokkal, pontosabban mindenféle rosszindulatú kódokkal fertőzött számítógépek száma világszerte.

A 29 vizsgált országban átlagosan a PC-k 59 százaléka szenvedett el valamilyen támadást a hónap során, ami minden idők egyik legmagasabb aránya. Magyarország a maga 52,44 százalékával a lista közepe táján, a 16. helyen áll, azaz 15 országnál kevésbé vagyunk megfertőzve számítógépes vírusokkal. A lehagyott 15-ben olyan fejlett országok is megtalálhatók, mint Spanyolország (4.), az Egyesült Államok (9.), Olaszország (12.) és Franciaország (13.). A legmagasabb, 69,1 százalékos arányban a tajvani PC-k fertőzöttek, míg a norvég számítógépeknek csupán 39.6 százalékán található rosszindulatú kód. Az adatokat az ingyenes Panda ActiveScan online eszközt használóktól begyűjtött információk alapján szerezte be a cég, augusztus 28. és szeptember 28. között.

Luis Corrons, a PandaLabs műszaki igazgatója a sajtónak kiemelte, hogy a negatív folyamat egyértelműen a cyber-bűnözők módszereinek fejlődéséből következik. A hackerek manapság egyre ügyesebben használják ki a szenzációs híreket arra, hogy rosszindulatú kódokat terjesszenek a világhálón, külön támadva a közösségi oldalakat, a videómegosztókat és a szokásos e-mail és üzenetküldő szolgáltatásokat. Corrons ezen kívül kiemelte, hogy különösen megszaporodott a banki adatok lopását célzó trójai programok, illetve az ezekkel végrehajtott támadások száma szeptemberben.