Pest Megyei Bíróság: szigorú ítélet szerzői jogi ügyben

forrás Prim Online, 2009. október 1. 16:10

A Pest Megyei Bíróság szigorú ítéletet hozott egy szerzői jogok megsértése miatt zajlott büntetőeljárásban.

A bíróság a rendszerinformatikusi végzettséggel rendelkező vádlottat 5 rendbeli – ebből 4 rendbeli üzletszerűen - szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének büntettében és 33 rendbeli szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének vétségében találta bűnösnek és ezért 2 évi börtönbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság 5 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság ugyanakkor közel 600 000 forint összegű végrehajtandó vagyonelkobzásra ítélte a vádlottat.
 
A cselekmény jogi megítélése a korábbi gyakorlattal szemben határozottan szigorodik, melyet a mintegy 600 000 forint összegű végrehajtandó vagyonelkobzás és az 5 év próbaidőre felfüggesztett 2 éves szabadságvesztés is jól tükröz. A felfüggesztett büntetést végre kell hajtani, ha a próbaidő időtartama alatt elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtják az elítéltet.
 
A bíróság mostani döntése – a BSA megítélése szerint – az ítélkezési gyakorlat egyértelmű szigorodását és a szerzői jogok megsértőivel szembeni határozottan erősödő megítélést tükrözi, ezzel pedig felhívja a figyelmet a jogsértések jogi kockázataira.