Igazi szörnyeteg az Nvidia DX11-es kártyája

Genda Csongor Zoltán, 2009. október 1. 20:01

Az Nvidia a GTC fejlesztői fórumon lerántotta a leplet legújabb termékéről, a következő generációs GT300-asról, amely nem csupán brutális erővel rendelkezik, hanem támogatja a DirectX 11-et is.

A GT300-as nem egy hétköznapi GPU, hiszen annak 3 milliárd tranzisztora messze veri az ATI 2,15 milliárdját. A bemutatón a gyártó nem a játékokban elérhető minőségnövekedést, hanem az architektúrán végrehajtott változtatásokat emeli ki, minek köszönhetően jelentősen megnövekedett a számítási teljesítmény. Pontos adatok nem láttak napvilágot, ám a szakértők olyan 4 TFLOPS-ra becsülik az új termék erejét. A következő generációs kártyán már GDDR5-ös memória kap helyet, s modelltől függően 1,5-6 GByte RAM-ot épít abba az Nvidia. S ha már nagyot alkotott a cég, akkor a shaderek számát is megduplázta a 200-as szériához képest, az új magban már 512 árnyalóegység dolgozik 384 bites (6x64) adatinterfész-támogatással. A továbbiakban 16 KB L1 megosztott, és 768 KB L2 egyesített gyorsítótár jellemzi a Fermi névre hallgató terméket. Érdekes újdonságnak számít még, hogy ez az első olyan GPU, amelyik teljes C++ támogatással érkezik, és emellett teljesen kompatibilis az IEEE-754-2008-standarddal is.

A fenti adatok fényében tehát nem túlzás azt mondani, hogy egy valódi szörnyeteggel készül visszavágni az ATI-nak az Nvidia.