Jól vizsgázott a teszteken a MS vírusirtója

Milkovits Gábor, 2009. október 2. 08:21

Az AV-Test.org által végzett teszten a Microsoft Security Essentials ingyenes antivírusprogramja meglehetősen jó eredménnyel szerepelt, ugyanis a vizsgált rosszindulatú kódoknak mintegy 98 százalékát kiszűrte.

Az ingyenes alkalmazás a tesztben szereplő több ezer rosszindulatú program-minta, köztük vírusok, botok, trójaiak, backdoor programok és férgek 98 százalékát azonosítani tudta, ami meglehetősen jó arány. Emellett a kémprogramok és a spam 90,55 százalékát is felismerte. A program és általában az ingyenes AV termékek kritikusai ugyanakkor joggal hívják fel a figyelmet arra, hogy a Security Essentials a hozzá hasonló programok mintájára nélkülözi a dinamikus védelmi funkciókat, amelyek pedig működőképes alternatívái az elterjedt, aláírás alapján azonosító megoldásoknak. Az olyan új biztonsági alkalmazások, mint a viselkedés alapján blokkoló HIPS, annak alapján azonosítják a rosszindulatú kódokat, hogy azok milyen változásokat hoznak létre az adott rendszeren, így többek között szükségtelenné teszik a folyamatos adatbázis-frissítést.

A Security Essentials-el kapcsolatban egyébként maga a Microsoft is kihangsúlyozta, hogy önmagában korántsem biztosít 100 százalékos védelmet, ehhez még minimum szükség van egy hatékony tűzfalra, valamint a gépen futó szoftverek folyamatos frissítésére. A megoldást kritizálók szerint azonban a társaság ingyenes vírusirtójával abba a hitbe ringathatja a Windows-felhasználókat, hogy a program telepítésével mindent megtettek számítógépük biztonságának érdekében.